سیم بکسل های روکش دار

درباره سیم بکسل های روکش دار، مشخصات و کاربرد آنها

سیم بکسل های روکش دار به نوعی از سیم بکسل فولادی گفته می شود که معمولا بر روی استرند های بیرونی آن روکشی از جنس PVC کشیده می شود.

معمولا از سیم بکسل های روکش دار در سالن های بدنسازی برای متصل کردن وزنه به دسته های کنترل و کشش استفاده می گردد. البته این را باید گفت که استفاده از این نوع سیم بکسل تنها محدود به سالن های ورزشی نیست و از این نوع سیم بکسل در اتصالات ترمز ماشین، موتور و دوچرخه نیز استفاده ی زیادی می شود.

 

مشخصات فنی سیم بکسل های روکش دار:

معمولا سیم بکسل های روکش دار متشکل از یک مغزی با ساختار ۷*۷  می باشد که یک مغزی فولادی ۷ مفتوله را تشکیل می دهد که در بیرون توسط ۶ استرند که هر کدام از آن دارای ۷ مفتول می باشد.

نوعی دیگر از ساختار های سیم بکسل روکش دار، سیم بکسل ۱۹*۶ با مغزی فولادی است. این نوع سیم بکسل اغلب در سایز های بزرگتر از ۶ میلیمتر در مغزی قرار می گیرد و دارای کاربری محدودتری نسبت به سایر سیم بکسل های روکش دار می باشد.

روکش های pvc این نوع سیم بکسل ها معمولا در رنگ های متنوعی تولید می گردد که شامل رنگ های مشکی و سفید، شیشه ای، قرمز، سبز، آبی و زرد می باشند.

سیم بکسل های روکش دار

بخش های اصلی تشکیل دهنده ی سیم بکسل ها:

  • مفتول: از به هم پیچیده شدن چند مفتول به دور هم استرند ایجاد می شود. آهن، فولاد، برنز، فولاد ضد زنگ و … به عنوان متداول ترین نوع مفتول ها در سیم بکسل ها استفاده می شود.
  • استرند: بخشی از سیم بکسل می باشد که معمولا به حالت مارپیچ به دور هسته سیم بکسل تابانده می شود.
  • هسته یا مغزی: بخش اصلی و مرکزی سیم بکسل می باشد.

سایز های سیم بکسل های روکش دار:

به دلیل این که روند ساخت سیم بکسل های روکش دار بسیار ساده و سریع است پس هر نوع ساختار سیم بکسلی را با هر جنس و گریدی می توان به سرعت و به راحتی روکش دار کرد.

به طور کلی این نوع سیم بکسل ها در سایز های مختلفی تولید و در بازار موجود می باشند. این سایز ها معمولا با بکار گیری سیم بکسل فولادی ۷ استرندی در مغزی و ایجاد روکش پلاستیکی بر روی سطح سیم بکسل بدست می آیند.

یکی از پر کاربرد ترین سایز های سیم بکسل استیل تولیدی، سیم بکسل های ۲، ۳، ۴، ۵ و ۶ میلی متری می باشند که در این میان سایز های ۴ به ۵ با مغزی قطر ۴ میلیمتر و سایز ۵ به ۶ با مغزی قطر ۵ میلیمتر کاربرد بیشتری دارند.

سیم بکسل های روکش دار

چه محدودیت هایی برای استفاده از سیم بکسل های روکش دار وجود دارد؟

برخی فکرمی کنند افزودن روکش به سیم بکسل ها برای افزایش مقاومت سیم بکسل در برابر زنگ زدگی انجام می شود. باید این را گفت که این تصور کاملا اشتباه است.زیرا مغزی سیم بکسل های روکش دار از جنس فولاد می باشد که با وجود دارا بودن آبکاری گالوانیزه در معرض زنگ زدگی قرار می گیرد. سیم بکسل روکش دار در بیشتر موارد پس از مدت کوتاهی عملکرد دچار ترک هایی در سطح روکش پلاستیکی شده و بسیاری از موارد نیز دچار پارگی کامل می شود. در این موارد است که در صورت ورود آب و رطوبت به داخل روکش PVC سیم بکسل روکش دار نه تنها در معرض زنگ زدگی قرار می گیرد، بلکه به سبب محبوس شدن آب و رطوبت در داخل روکش و خشک شدن کند آن سرعت زنگ زدگی را تسریع می بخشد.

پس توجه داشته باشید که یکی از محدودیت های استفاده از این نوع سیم بکسل ها، محدودیت رطوبتی می باشد.

سیم بکسل های روکش دار

انواع بافت سیم بکسل های روکش دار:

  •  بافت Seale با علامت اختصاری S: در این نوع بافت سیم بکسل روکش دار، سیم های بیرونی سیم بکسل بزرگ و سیم های داخلی کوچک به صورت یکسان در اطراف یک هستۀ سیمی قرار دارد. این نوع بافت در سیم بکسل موجب به وجود آمدن مقاومت بالای سیم بکسل در برابر سایش می شود. همچنین هنگامی که در این نوع سیم بکسل روکش دار از سیم بکسل مغز فولادی یا به اختصار IWRC استفاده می شود، این نوع سیم بکسل مقاومت بالایی در برابر آسیب بر روی درام می شود.
  •  بافت Filler با علامت اختصاری Fi: در این نوع سیم بکسل روکش دار،سیم های کوچک فضاهای بین سیم های بزرگ را پر می کنند. این کار موحب بالارفتن مقاومت سیم بکسل در برابر آسیب دیدگی و افزایش قدرت، انعطاف پذیری و … می شود.
  •  بافت وارینگتون با علامت اختصاری W: در این بافت لایه بیرونی دارای ترتیبی از سیم های بزرگ و کوچک است که انعطاف پذیری و قدرت خوبی را تولید می کند. اما دارای مقاومت سایشی کمتری است و در برابر آسیب دیدگی ضعیف است.

انواع تاب در سیم بکسل های روکش دار

یکی دیگر از علامتهای اختصاری ساختاری در سیم بکسلهای روکش دار علامت LHRL یا RHRL است که نماد نوع تاب سیم بکسل به صورت راستگرد یا چپگرد می باشد. علاوه بر این دو نوع تاب، تاب معمولی، تاب لنگ، و تاب متناوب هم در این نوع سیم بکسل وجود دارد که در ادامه هریک را به طور مختصر معرفی خواهیم کرد…

  • تاب معمولی: در این نوع تاب سیم ها در یک جهت و رشته ها در جهت مخالف پیچیده شده اند. در این تاب، احتمال پیچ خوردگی و از هم باز شدن رشته ها بسیار کم بوده و نسبت به تاب لنگ در برابر آسیب دیدگی مقاومتر است.
  • تاب لنگ: در این تاب هم سیم های موجود در رشته و هم رشته های سیم بکسل هر دو در یک جهت پیچیده شده اند. این کار موجب افزایش مقاومت به سایش، انعطاف پذیری و مقاومت بیشتری در برابر خستگی نسبت به تاب معمولی بوده، اما ممکن است دچار تاب خوردگی و از هم باز شدن رشته ها شود.
  • تاب راستگرد: رشته ها به سمت راست در اطراف هسته پیچیده شده اند. این نوع تاب متداولترین ساختار است.
  • تاب چپ گرد: رشته ها به سمت چپ در اطراف هسته پیچیده شده اند. این مورد در موقعیت های خاص محدودی استفاده می شود. برای مثال کابل خط حفاری.
  • تاب متناوب: این نوع تاب دارای رشته های متناوب از تاب راست معمولی و تاب راست لنگ است که ترکیبی از بهترین ویژگی های تاب معمولی و لنگ برای جرثقیل بازویی یا خطوط وینچ است.